Amikor a brit futballvezetők virágozták Spanyolországban

“Remélem, Spanyolország most már méltányos részesedést szerzett az Everton miatt” – mondta Philip Carter 1987-ben Toffees elnöke. “Ez egy igazi probléma a brit labdarúgás számára, és még mindig vannak lépések a helyzet további liberalizálására…Nagyon fontosnak kell lennünk azoknak, akik részt vesznek a nemzeti játékunkban. “Carter Howard Kendall után szólalt meg, miután megnyerte második bajnoki címét az Evertonnal, elhagyta a Goodison Parkot az Athletic Bilbao . Russell Thomas azt írta a Guardianban, hogy Kendall mozgása “megerősíti a leginkább Sportingbet lehangoló tendenciát a brit futballban: a tehetség, a játékos és a menedzser eljutása a kontinensre”, míg a Timesban Stuart Jones azt mondta, hogy Kendall távozása egy újabb zavaró jelzőtáblát képviselt.A Howard Kendall megmentette munkáját Evertonban és 1984-ben megnyerte az FA-kupát. Bővebben

Természetesen , A spanyolországi brit és ír menedzserek nem újak. A spanyol klubok korai történetét olyan nevekkel látták el, mint Patrick O’Connell, Arthur Johnson, Robert Firth és Frederick Pentland, az utóbbi a “Bowler Hat” néven. Valójában a durva spanyol egyenértékű “robbanó” “mister”, amely részben a brit edzők korai prevalenciájának köszönhető. Az 1987-es év azonban úgy tűnt, hogy a kiskorú exodus csúcspontja , melyet az európai angol Unibet mobil bónusz csapatok hatalmas sikere inspirált a sikernek, amelyet azután megzavarodott Heysel után az ötéves tilalom.A brit edzők külföldre kísértettek, többek között a kontinentális verseny ígéretével, bár az életmód és a fizetések valószínűleg szintén segítettek.

Kendall Spanyolországba való elmozdulását legalább részben az európai angol betiltás ihlette. “Lehettem volna, ha nem tiltották volna meg?” Mondta idén egy interjúban. “Valószínűleg igen. Újra részt vennénk Európában. De amikor a legjobb játékosai elengednek, ahogyan Trevor Steven és Gary Stevens is tettek, némi újjáépítést igényel. ”

Kendall Bilbao-nak két szezont tartott; Terry Venables megnyerte a bajnokságot Barcelonával; Jock Wallace egy darabig átvette a sevillai szolgálatot; és Ron Atkinson egy rövid varázslat volt, mint az Atlético Madrid főnöke.Colin Addison átvette Celta Vigot a második szintről, majd Atkinson asszisztense volt, és átvette az elbocsátását, míg John Mortimore, az 50-es és 60-as évek Chelsea holtversenye, aki a Benfica-nal kétszer kétszer megszerzett Sportingbet bajnoki címet nyert Real Betis. 1987 nyarán a spanyol felső repülési 20 vezető közül hét brit volt.

Az exodushoz tartozók közül John Toshack az összes papa, összesen 17 szezont tölt Spanyolországban a Real Sociedad (háromszor), a Real Madrid (kétszer), a Deportivo la Coruna és a Real Murcia. Toshack, amint úgy gondolták, hogy a londoni munkát bepillantja, elhagyta a hazáját, miután a Swansea-i életet süllyesztette, a második osztályba vetett kiesés a pusztai évekből, amelyek végül a negyedikben hagyták őket, ahol felemelte őket az első hely.Toshack először Portugáliába és a Sportingba (az Aston Villa elfordulása), majd a Sociedadba ment, ahol ő lett az első nem-basziai vezetője. Valójában az egyik problémája volt a klub politikája, amelyet minden játékosnak Baszkföldről kellett eljuttatnia.

“Ez így történik, hogy a legjobb védőim baloldalon vannak, de csak hogy alkalmazkodni tudjunk “- mondja egy 1988 februári interjúban.” A szezonban 20 játékos csapatával indultunk el, akik közül 10 gyakorlatilag nem volt elsőosztálybeli Sportingbet kifizetés hogyan tapasztalat, és ez volt az.Bármilyen problémát kell megoldani a lehető legjobban. “A non-baszk politikát 1989-ben lazították, amikor Toshack John Aldridge-ot felvették a klub első idegen játékosaként. Toshack hatalmas sikert aratott a Sociedadnál, megnyerte a Copa del Rey-t, de talán ugyanolyan örömmel fogadta magát a helyiekhez. “Toshack nagyon sokat tett a Real Sociedadért” – mondta Luis de Andia spanyol újságíró, aki Toshackt vonta le a Diario Vasco számára. “Nagy diadaléka az, hogy Basque-nak tekintik, és nem tudnak nagyobb elismerést adni neked.”

A nagy welshi “A Genius Shunned”, a nagy Brian Glanville azt írta: “Három év alatt Toshack teljesen átalakította a demoralizált csapatot, amelyet talált, amikor megérkezett, és minden Barcelona és Madrid nagy spanyol klubja azt mondta, hogy őt akarja.Az egyik a szemen, mindenki számára, akik olyan angol klubokat kaptak volna, akik elkezdtek volna elfoglalni, mielőtt elindult volna egy csalódott embert Portugáliához. “” Nagyszerűek voltak számomra és én vagyok hogy ne jöjjenek haza, amíg nem próbáltam sokkal többet csinálni számukra “- mondta Toshack 1988-ban, de egy évvel később a Real Madridba költözött, mielőtt 1991-ben visszament a Sociedadba, majd ismét 2001-ben -02 szezonban. A brit labdarúgásnak az 1980-as évek végén valami államban való elhagyása feltehetően viszonylag nyilvánvalónak tűnik, de egyesek továbbra is úgy tartották magukat, hogy Anglia még mindig a legjobb hely, elhagyta a pénzt.A Kendall közelgő Bilbao-i átvételének bejelentésekor a Times szomorúan rámutatott arra, hogy a baszk klub “45 millió pesetas díjat fizet (220 000 £), ha Kendall úgy dönt, hogy a pénzügyi biztosítékot a prioritási listájának tetejére helyezi.” a sikeres kihívás egy másik környezetben nyilvánvalóan egyik legfontosabb tényező volt. “Úgy döntöttem, amikor átmentem, hogy alapvető változásokat akartam tenni a Barcelona által játszott módon” – mondta Terry Venables, aki megnyerte a címet Barçával, és elvesztette az 1986-os Európa Kupa döntőjét a büntetésekről, 1985-ben Hugh McIlvanney-nak. “Nem volt könnyű. A formáció, a játékrendszer és a csapat hozzáállásának nyilvánvaló nehézségein kívül a nyelv ismerete nélkül kellett megtenni.Ne felejtsd el, ezek a megszorítások arra ösztönöztek, hogy koncentráljam a lényegre, hogy egyszerűsítsem azt, amit a fiúkhoz vezettem.

“Sok más változás is történt, , ami azt jelenti, hogy egyszerre három vagy négy játékos birtokolja az ellenfeleket, és megpróbálja rabolni őt a mezőn belül, ahol gyorsan és hatékonyan támadhatnánk – ahelyett, hogy visszadobnánk és csak akkor nyerjük meg a labdát, amikor az egész csapatuk veled szemben. Ha sikerül megnyerni a csapatunk félúton, akkor csak öt srác érheti el a célt.Gyengéden egyszerűnek hangzik, de amikor megkapja az embereket, akkor az élet sokkal könnyebb lesz. “A nyilvánvalóan kifejezéstelen volt, nem Kloppian találmány. Kendall 1986-ban majdnem lecserélte a Venables-et Barcelonában, de utána ez a lépés összeomlott, Bilbaóba ment, annak ellenére, hogy Kenny Dalglish mögött második választás volt. “Sokan meglepődtek a klubomban” – írta önéletrajzában. “Az Athletic Bilbao nem Barcelona vagy Real Madrid volt, de nagyszerű történelmi és büszke hagyományokkal rendelkező nagyszerű klub volt, nagyon hasonlít Evertonhoz.” Kendall korai napjaiban élt a kiképzőhelyen Spanyolország, ami kissé zavarosnak tűnhet, de úgy tűnt, mintha alaposan élvezné. “Minden reggel egyszerűen lejöttem a földszintre, és megváltoztam, és kimentem a gyakorlóhelyre” – írta. “Fantasztikus volt.” A negyedik helyen végzett Kendall első kampányában, ami nagyon sikeres volt, mivel csak a megelőző szezonban játszották el a kiesést.Egy másik szezont maradt, egy kicsit, mielőtt ő és a klub kölcsönösen úgy döntött, hogy részben (és igazán kölcsönös kölcsönös hangon, a Bilbao elnököt eldobja Kendall egy elmenekülő pártot) 1989-ben, amely idő alatt visszautasította a Newcastle-i hogy a szülővárosuk klubja volt.

Amikor a menedzsereket elbocsátották, vállrándítással, szimpátiával és kényelmetlen szavakkal fogadták őket. Amikor Barcelona elutasította a Venables-t, néhány mérkőzést az 1987-88-as szezonban, és egy kicsivel több mint egy éve távolodott el az Európa Kupa döntőjétől, és megnyerte a bajnoki címet is, David Lacey a Guardian-ban írt: “A történelem azt mutatja, hogy egy hosszú akik a Nou táborban jöttek és mentek, a Venables jobban teljesített, mint a legtöbb.Barcelona leghosszabb háború utáni menedzsere volt, és a legutóbbi elődjei, Cesar Menotti és Udo Lattek nem voltak képesek megnyerni a bajnokságot…Barcelona nem tudott semmit megoldani a Venables elbocsátásával. “Ez utóbbi pont nem teljesen helyesnek bizonyul; Luis Aragonés és a régi hűséges Carles Rexach ideiglenes varázslatait követően a Barça következő menedzsere Johan Cruyff volt, aki egyenesen egyensúlyban volt. Facebook Twitter Pinterest Ron Atkinson élvezi a spanyol napsütést.Fotó: Karen Robinson az Observer számára

Az Atkinson valószínűleg a spanyol elnöki botot érte el, amelyet Jesús Gil, az “excentrikus” Atlético tulajdonos volt, 1969-ben 58 ember halt meg, miután egy építmény épült a Gil építőipari vállalkozásában, egy későbbi vizsgálatban pedig kiderült, hogy az épületet felszedték nélkül, mint pl. az építészek és tervek, plusz egy apró részlet, ez – a cement nem volt megfelelő amikor az embereket engedélyezték. Öt év börtönbüntetésre ítélték, de kegyelmet kapott Franco tábornoktól.Mindig támaszkodhat a társaidra, hogy kiszabaduljon a bajból.

“Jesús nagy ember volt, kb. 6’5 körül”, mint egy harci bika, amely nagyobb, mint az élet személyisége – a jó közérzet – mondta Atkinson, aki felvette a fazék / vízforraló összehasonlításokat. “A viták volt a kedvenc, szinte rögeszmés, játék, és szerette a szúrásokat. Elgondolkodott, és olyan benyomást keltett, mintha Benito Mussolini lett volna, mint a hatalom korai napjaiban. “Amikor Atkinson Madridba érkezett, asszisztensként bevonta Colin Addisont, aki az ő No2 a West Brom-ban, és maga is sikerült Spanyolországban, miután elnyerte a promóciót a Celta Vigóval, elméletileg, hogy stabilitást biztosítson. A probléma az volt, hogy Gil, akit Atkinson “Mad Max” -nek neveztek, pontosan nem tette meg a díjat.Az Atkinson csak 15 játékkal volt felelős, mielőtt Gil elbocsátotta volna, amit csak úgy látott, hogy csak az Addison-ban fedezte fel, aki a legfelső munkába került. – Talán túl becsületes voltam – mondta Atkinson abban az időben -, és túl sok backsidot rúgott a klubban. Néhány ember a színfalak mögött egyáltalán nem szerette ezt. Nem szoktak egyenesen beszélni. ”

Az ilyen egyenes beszéd nyilvánvalóan hiányzott az asszisztensről a vezetőre való átmenetben. – Ami történt, nagyon szerencsétlen – mondta Addison akkoriban. “Azóta beszéltem Ronral, és nincs ellenségeskedés.” De látszólag ez nem az Atkinson egyik nézete volt, aki az önéletrajzában megkérdőjelezte, hogy Addison elfogadta-e a munkát, ami azt jelenti, hogy az egykori megbízható, jobb keze volt szúrt neki hátul.Addison azonban kissé más képet fest.

“Tudtuk, hogy valami történt, amikor Jézus egy éjszaka hívott meg a szállodánkban” – mondta néhány évvel ezelőtt Addison. “Mondtam neki, hogy nem kedvelem azt a tényt, hogy csengett, és nem Ron, és amint lehelyeztem a telefont, rögtön szóltam Ronnak. – Épp most volt Mad Max – mondtam. Aznap este, egy sör fölött Ron tudta, mi jön, és azt mondta, hogy vállalja a munkát, ha felajánlék. Soha nem tette ezt a könyvébe. Ehelyett azt állította, az első dolog, amit tettem, amikor az ajánlat érkezett, felnyögött, hogy nem kaptam több pénzt. Azt hiszem, Ron megsérült az epizódban, de sajnálja, amikor úgy gondolom, hogy felhívott, hogy segítsek neki az önéletrajzában. “Footgolf: ez nehezebb, mint amilyennek látszik. A nyelv egy újabb akadály volt, .Amikor Jock Wallace, a Rangers nagy és egykori Leicester menedzsere átvette Sevillát, elkerülhetetlen aggodalmak merültek fel a kommunikációval kapcsolatban, ami végül a spanyolországi végét fogta. “Mindaddig, amíg van egy tolmács, jól leszek” – mondta Wallace, a játékosok “Mister Wolla” néven. “Végül is nehéz volt megértetni Angliában, amikor Leicesternél voltam!” A probléma leküzdése érdekében felajánlotta Raymonde Fernandez-nek egy Leicester restaurátort, aki fordítója volt, és egy USA-beli szolgálatot is foglalkoztatott – a született bikaviadal, hogy megtanítsa neki a nyelvet. A kezdeti jelei jónak bizonyultak, hiszen Domingo Perez asszisztense, Jeff Holmes könyve, Blue Thunder: The Jock Wallace Story című könyve idézte: “Jocknak ​​nincs semmi baja a spanyolokkal a csapat eligazításaiban.De amikor angolul beszél, mindannyian elveszünk. ”

A kommunikációs akadály azonban elég volt ahhoz, hogy annak ellenére, hogy az első szezon végén kétéves szerződést kötött neki még azelőtt, hogy elkezdődne a következő kampány. A klub idegen nyelvi problémákat idézett fel az elbocsátás legfontosabb okaként, de a Francisco csillagszereplőről való lemorzsolódás is tényező volt. Mint minden divat, végül is az uralkodó attitűdök megváltoztak, és a britek szétszórtak. Atkinson-t és Wallace-t mentek el, Addison ugyanúgy ment keresztül pár hónappal később, mielőtt Cadiz és a CD Badajoz átvette volna. Kendall visszatért, hogy átvegye a Manchester City-t, és végül visszament Evertonba (kétszer), Mortimore 1988-ban visszatért Portugáliába, míg a Venables a Tottenham-nél felbukkant.Csak Toshack maradt, és bár mások utaztak az utat az évek során, senki sem tette meg azt a számot, amit azokban a napokban tettek, amikor Spanyolországot a brit “mister” -vel imádták.